Vi firar 20-årsjubiléum! juni 4, 2014


Vi firar 20-årsjubiléum! Tänk vad tiden går fort när man har roligt på jobbet. I april 1994 startade några arbetskamrater ett eget dataföretag. Så här skriver Kristianstads Journalen om vårt jubilerande företag: ”I en tid då folk i allmänhet inte ens kände till internet slog Företagsdata i Åhus upp sina portar. De arbetade från början med teknik och affärssystemet Pyramid. Kort efter starten utvecklade de sin livsnerv, det egna debiteringssystemet Elvira.

I år firar de 20-års jubileum. Bengt-Eve Nelander, Iréne Augustsson och Kjell Strand startade Företagsdata i Åhus 1 april 1994. Egentligen var de fyra, men Ronny Persson tyckte att han hade för många projekt och hoppade av och driver idag Åhus Vingård. De var alla arbetskamrater som ville ha något eget. De fick lokaler på andra våningen hos ateljé Lyktan i Åhus. Där blev de kvar i 14 år innan de flyttade till egna moderna och ljusa lokaler mitt emot Statoil i Åhus. Från början jobbade de som återförsäljare av affärssystemet Pyramid, vilket innehåller allt från redovisning till e-handel och säljstödet CRM. De erbjuder ett helhetskoncept på systemet än idag. De jobbar också med teknik och inte minst med sitt alldeles egna program Elvira. Det är ett komplett debiteringssystem för eldistributörer och elsäljare. – Elvira började vi utveckla redan 1996, när vi bara hade varit igång i två år. Det är vår livsnerv. Tack vare Elvira har vi haft en stark utveckling och har sedan år 2000 anställt i snitt en person varje år,säger Bengt-Eve Nelander. Idag står Företagsdata på tre ben. Förutom Elvira är det Pyramid och teknikdelen inom data.

Vägen till framgång har varit allt annat än spikrak. Om vi skulle säga att vi inte kunde ta ut lön varje månad det första året så skulle vi skrämma många ungdomar från att starta eget, men precis så var det, säger Bengt-Eve. Med hårt arbete och duktigt folk på plats har de lyckats vända det till ett framgångsrikt företag med kunder över hela landet. När Företagsdata i Åhus startade var det inte många som ens kände till internet.Vi ordnade informationskvällar för företag där vi visade vad som fanns på internet, vilket inte var så mycket. Vi visade hur de kunde synas på internet genom hemsidor. Vi erbjöd webbhotell och skickade vidare till andra som gjorde hemsidorna åt företag, säger Iréne Augustsson som minns det med ett leende. 80 procent av de som kom på informationskvällarna visste inte vad internet var överhuvudtaget. Vilken utveckling som har skett sedan 1996 då vi började med detta, säger Bengt-Eve med ett skratt. Varken Iréne eller Bengt-Eve vågar sia om de kommande 20 åren med företaget. Det är ju bara att titta tillbaka 20 år och se hur mycket som har hänt. Jag tror absolut att företaget kommer att vara kvar för el det kommer vi säkert att haom 20 år och då behövs Elvira. Vad som händer i övrigt vet jag inte riktigt, säger Bengt-Eve som har börjat tänka på sin pension liksom Kjell Strand som också har varit med sedan starten. För sex år sedan började Företagsdata inleda ett ägarskifte. Fem anställda håller på att ta över företaget och det kommer att pågå några år till. Det sker successivt. Vi är jätteglada att anställda tar över så vi inte säljer företaget och det bara försvinner sedan, säger Iréne. Det är en trygghet för våra kunder också att företaget kommer att finnas kvar, säger Bengt-Eve. Utvecklingen går hela tiden framåt och just nu planerar Företagsdata att anställa ytterligare minst en person. De är 15 personer i nuläget men det kommer inte att räcka. Stämningen är glad och det skämtas mellan personalen. Det är viktigt att ha en god relation, även till kunderna. Vi har en nära relation med många kunder och träffar dem gärna i olika sammanhang, säger Bengt-Eve. Det ligger mycket arbete bakom det framgångsrika företaget. Deras recept har varit att alltid hålla sig  med det aktuella och serva företagen med det de efterfrågar.

Nu ser Företagsdata i Åhus med spänning fram emot kommande 20 år. ”